02 Ιαν Έρευνα της projectyou για τα Εμπόδια στην Επιχειρηματικότητα
Η Projectyou στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της, έχει οργανώσει τον τελευταίο 1,5 χρόνο 13 Εργαστήρια Επιχειρηματικότητας στα οποία εκπαιδεύτηκαν πάνω από 800 συμμετέχοντες, απόφοιτοι, στελέχη που έχασαν τις θέσεις τους και επαγγελματίες που σταμάτησαν την δραστηριότητα τους. Από το κοινό αυτό ζητήθηκε να βαθμολογήσουν 18 πιθανά Εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην προσπάθεια τους να αναπτύξουν επιχειρηματικές δράσεις. Στην έρευνα συμμετείχαν άνω των 360 ατόμων από όλες τις κατηγορίες επαγγελμάτων, εκπαίδευσης και ηλικιών.
Μερικά από τα συμπεράσματα που ανέδειξε η έρευνα μάς τα περιγράφει η κ. Κατερίνα Θεοφανίδου, ιδρύτρια της Projectyou:
- Ψηλά στην βαθμολογία τοποθετούν «εξωτερικούς» παράγοντες όπως Χρηματοδότηση, φορολογικό, κίνητρα, γραφειοκρατία, κλπ και χαμηλά βαθμολογούν τους «εσωτερικούς», όπως γνώσεις, φόβος αποτυχίας, έλλειψη σθένους, προσωπικότητα, κλπ. Ίσως οι εσωτερικοί παράγοντες έχουν στην πραγματικότητα πιο υψηλή θέση, αλλά είναι ανθρώπινο να τους υποτιμούμε και να χρεώνουμε το πρόβλημα σε παράγοντες έξω από εμάς (Κράτος, ζήτηση, συνθήκες)
- Εμπόδιο την έλλειψη γνώσεων θεωρούν οι μικρές ηλικίες και οι γυναίκες.
- Έλλειψη σθένους να αγωνισθούν σε αβέβαιο περιβάλλον δηλώνουν κυρίως οι απόφοιτοι λυκείου, οι ηλικίες 52-65 και 26-35 και οι γυναίκες
- Ο φόβος της αποτυχίας υπερτονίζεται από τους απόφοιτους λυκείου (ίσως λόγω γνώσεων) και μετά από τους μεταπτυχιακούς (ίσως λόγω υψηλής αυτοεικόνας). Επίσης από τις γυναίκες και τις ηλικίες 36 -50 (ίσως λόγω των οικογενειακών υποχρεώσεων που τους βαραίνουν)
- Δυσκολία να βρουν επιχειρηματικές ιδέες δηλώνουν οι Δημόσιοι υπάλληλοι (μάλλον διότι δεν είχαν τέτοια ανησυχία ποτέ και δεν έχουν ασκηθεί στην δημιουργική ανησυχία) και οι φοιτητές (ίσως λόγω άγνοιας της αγοράς)
- Έλλειψη γνώσεων πώς να επιχειρήσουν δηλώνουν οι Δημόσιοι υπάλληλοι, με σημαντική διάφορα από όλες τις άλλες ομάδες
- Έλλειψη ψυχικού σθένους αναγνωρίζουν όλοι έκτος από τους επιχειρηματίες και ελευθέρους επαγγελματίες, πράγμα αναμενόμενο, διότι το επιχειρείν τρομάζει όσους δεν το έχουν ήδη δοκιμάσει.
- Εμπόδιο στον τύπο της προσωπικότητας τους αναγνωρίζουν οι Δημόσιοι υπάλληλοι και μετά οι Σύμβουλοι ! Αναγνωρίζουν ότι άλλο το συμβουλεύειν και άλλο το επιχειρείν!