11 Οκτ Ανασκόπηση του 13ου Εργαστηρίου Επιχειρηματικότητας
Η projectyou βοήθησε έμπρακτα για ακόμη μια φορά τον ανήσυχο νέο επιχειρηματία. Στις 5/10 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 13ο Εργαστήριο Επιχειρηματικότητας. Οι αιτήσεις για συμμετοχή ήταν πολλές, το ίδιο και οι συμμετέχοντες. Για αυτό και επιλέξαμε την αίθουσα του Ελληνογερμανικού Συλλόγου Philadelphia, για να στεγάσουμε τους 120 συμμετέχοντες, τους μέντορες και τους άλλους συντελεστές.
Στόχος της projectyou και του εργαστηρίου ήταν να πληροφορήσει και να διδάξει τα απαραίτητα εργαλεία και βήματα για την οικοδόμηση ενός επιτυχημένου και πρωτίστως ενός υγιούς μονοπατιού επιχειρηματικότητας, ακόμη και εν καιρώ κρίσης και σε ένα κατακρεουργημένο κράτος. Μπορεί να μοιάζει εξωπραγματικό, αλλά με μεθοδευμένες κινήσεις είναι εφικτό. Για αυτό στο πρώτο μέρος του εργαστηρίου παρουσιάστηκε το απαραίτητο θεωρητικό υπόβαθρο.
Μιλώντας όμως για επιχειρηματικότητα, τα πράγματα είναι ιδιαίτερα πολύπλοκα. Και αυτό όχι μόνο λόγω του ευρέος φάσματος των εμποδίων που καλείται ο οποιοσδήποτε θαρραλέος ενδιαφερόμενος να αντεπεξέλθει, αλλά και λόγω των παγίδων, των λανθασμένων εντυπώσεων και της άνευ λόγου στοχοθέτησης της επιχειρηματικότητας από την κοινή γνώμη.
Ο επιχειρηματίας, business developer, μέντωρ νέων επιχειρηματιών και εισηγητής του εργαστηρίου κ. Κώστας Θεοφανίδης πιστεύει, για παράδειγμα, ότι η επιχειρηματική διαδικασία των εξαγωγών δεν είναι και η πιο «ασφαλής» ιδέα, ειδικότερα όταν τα ίδια κεφάλαια δεν επαρκούν ώστε να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας. Δεύτερον, κατά την περιήγηση σε χώρους «μοντέρνας» επιχειρηματικότητας εύκολα συναντά κανείς ανθρώπους και περιεχόμενο που εξυψώνουν την έννοια της «τέλειας» ιδέας και υποστηρίζουν ότι ο μοναδικός αυτοσκοπός του επιχειρηματία επιβάλλεται να είναι η άντληση εντυπωσιακού όγκου χρηματοδοτήσεων από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Εμείς όμως αναρωτιόμαστε αν η «τέλεια ιδέα» είναι ικανή να μετριάσει τους κινδύνους μιας «μέτριας διοίκησης», αλλά και αν αντίθετα η «τέλεια διοίκηση» μπορεί να αναδείξει μια «μέτρια ιδέα».
Έτσι λοιπόν, η projectyou εφιστά την προσοχή κάθε ενδιαφερόμενου. Η πολυπλοκότητα και η υπερπληροφόρηση που συνοδεύουν την επιχειρηματικότητα εκ των πραγμάτων οδηγούν τον επιχειρηματία στο να επιστρατεύει ακόμη και το … υποσυνείδητό του. Βεβαίως υπάρχει και η αισιόδοξη πλευρά: οι αποτυχίες για έναν επιχειρηματία είναι οι εμπειρίες του που θα τον βοηθήσουν να φτάσει γρηγορότερα στην επιτυχία!
Όλα τα παραπάνω συζητήθηκαν στο δεύτερο μέρος του εργαστηρίου. Εκεί που καταλήξαμε είναι ότι το Business Plan δεν είναι μόνο κάτι θεωρητικό και αξιοσημείωτο μόνο για «βαρύγδουπα» πανεπιστημιακά συγγράμματα ή για τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικής μας ιδέας. Αντίθετα το Business Plan μας βοηθάει πρωτίστως να αξιολογήσουμε εμείς οι ίδιοι αν μια αγάπη (ιδέα) μπορεί να γίνει οικογένεια (υγιής επιχείρηση)!
Στο τρίτο και τελευταίο μέρος, και αφού μεσολάβησε το πλούσιο γεύμα που μας είχε ετοιμάσει ο Ελληνογερμανικός Σύλλογος Philadelphia, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 11 ομάδες με στόχο τη σύνθεση 11 επιχειρηματικών πλάνων. Στο τέλος οι ομάδες ανέδειξαν τις καλύτερες ιδέες, οι οποίες θα υποστηριχθούν έμπρακτα και αφιλοκερδώς από την projectyou και τους συντελεστές.
Το 13ο Εργαστήριο Επιχειρηματικότητας έλαβε πολύ καλές κριτικές! Παρόλα αυτά δεν επαναπαυόμαστε. Είμαστε σε πυρετώδεις ρυθμούς για το 14ο Εργαστήριο Επιχειρηματικότητας. Μείνετε συντονισμένοι!